10 november, 2014

Fra massemedier til sosiale medier: blogg som en kanal for demokrati og læring.

I generell del av Læreplanen for norskfaget står det at faget skal være med på å forme elevene til sammfunnsborgere som kan delta i samfunnet, og finne sin egen stemme slik at de kan ytre seg og sin mening i det offentlige rom. Selv om Læreplanen understrekes viktigheten av å øve opp elevene til å kunne delta med sine meninger i det offentlige rom, mener jeg det er like viktig at elevene får trening i å vurdere andres ytringer. Dette er en del av det som skal bidra til at elevene blir gode demokratiske borgere.

Elevene må lære å stille spørsmålstegn ved det de mottar av informasjon, undre seg over det de presenteres for, argumentere for egen påstand og samtidig reflektere over andres tanker eller meninger.

Skolen ønsker jo nettopp aktive elever som både kan tenke selv og argumentere for sine meninger. Det må derfor være rom for dette i skolen. Skolen er en mindre offentlig arena, der elevene skal oppleve å bli hørt! Det er ikke nødvendigvis like enkelt å få en stemme i massemedia ute i storsamfunnet. Men, på grunn av den digitale revolusjonen i det 20. århundret har alle fått muligheten til å ytre seg! Og mange velger å gjøre nettopp det; gjennom sosiale medier slik som blogging, facebook og twitter kan alle få komme med sin mening og ytre sine ønsker om det de synes er viktig, eller hva de ønsker skal debatteres i massemedia. Blogging og andre sosiale medier er dermed blitt et viktig verktøy for spredning av kunnskap, refleksjon og læring. Gjennom slike sosiale medier stilles det spørsmål, legges frem påstander og gis kommentarer på andres tanker eller meninger. 

Blogg er et sosialt medie der elevene kan være med å påvirke samfunnet gjennom kunnskapsformidling og kunnskapsspredning via blogginnlegg. Å skrive egen blogg lærer elevene å ytre sine meninger i det offentlige rom, og lesing av andres blogger lærer elevene å vurdere andres meninger. Dette igjen bidrar til refleksjon, noe som er en del av det å skape ny kunnskap. Ikke minst er det å kunne ytre sin mening og sine tanker en del av det demokratiske prinsipp som samfunnet vårt er bygget på. På denne måten mener jeg bruk av blogg i skolen kan fungere som en kanal for tilegnelse av ny kunnskap og samtidig oppdra elevene til å bli demokratisk tenkende mennesker.

3 kommentarer:

  1. Veldig bra innlegg, Guro.
    Jeg liker godt din vinkling om blogg, demokrati og vurdering av egne og andres ytringer.

    SvarSlett
  2. Bra innlegg! Godt poeng at blogg kan være en kanal til demokrati og læring. Det er jo også noen av skolens mest vesentlige oppgaver. Bidra til læring og skape dannede, demokratiske verdensborgere. For å greie dette, er motivasjon viktig. Blogg kan nok bidra positivt, også som motivasjonsfaktor for elevene.

    SvarSlett
  3. Selv om man har en egen mening er det viktig å lære seg til å respektere andres meninger. God tanke om at blogging kan være motivasjon! :) Helt enig i det!

    SvarSlett