"Åååååååh! Det verste er å skrive, mamma!"
Sønnen min på snart 7 år kaster blyanten i bordet og legger hodet i hendene. Et helt vanlig skue hjemme hos oss i leksetida. I rommet befinner det seg en frustrert liten gutt som plages med finmororikken og en mor som ikke vet hvordan hun skal motivere han til å skrive de 5 setningene som kreves av han i hjemmelekse.
Han har gått ett år på skolen, han har gått i barnehage, klippet snøkrystaller, perlet og fargelagt slik som de fleste andre i hans årskull. Han har rett blyantgrep, leser som en vind og han kan skrive alle bokstavene. Men han hater å skrive setninger for hånd! Hva gjør man da for at han skal få oppleve skriveglede og skrivelyst når skriftformingsboka er blitt fienden?
Jeg vet at min sønn ikke er alene om å streve med skriving. Ute i skolen finnes det flere elever som av ulike grunner strever med akkurat dette, kanskje spesielt gutter. Etter å ha sett hvor strevsomt min egen sønn opplever det å skrive for hånd, forstår jeg nå mer enn noen gang hvorfor disse elevene mangler motivasjon for skriving. Så hvordan kan vi som lærere i skolen arbeide for å skape motivasjon hos disse elevene? Er løsningen flere skriveoppgaver for at de skal trene opp sine (manglende?) ferdigheter? Eller finnes det andre alternativer som kan virke mer motiverende på elevenes læring?
I tillegg til
norsk2 går jeg i år også
IKT og læring1 gjennom Høgskolen i Nesna. I forbindelse med dette studiet har jeg lest en del om Arne Trageton og hans forskning og teorier rundt den første lese og skriveopplæringa (eller som Trageton sier: den første SKRIVE- og leseopplæringa).
Trageton er opptatt av begynneropplæringa i skriving og lesing, og det å ta i bruk PC som skriveverktøy for å øke elevenes tekstkompetanse. I boka "Skriv på PC - lær å lese" (Trageton, 2009) skriver han om forskningsprosjektet "Tekstskaping på datamaskin." Forskningsprosjektet ble utført i 14 klasser i fire land og dreide seg om at elevene benyttet PC for å skrive seg til lesing allerede på 1.trinn. Elevene kunne etter hvert produsere egne, digitale tekster på 2.trinn, uten å benytte håndskrift. Prosjektet viste at det å starte begynneropplæringa med å skrive på PC for å lære seg å lese ga elevene både skriveglede og leselyst.
Trageton (2009) peker på en rekke fordeler med å bruke PC som skriveverktøy på de minste trinnene. Han mener det er lettere å lese det man skriver, lettere å rette opp i feil eller mangler, lettere å dele opp ord, tydelig bokstavbilde, bokstavene står riktig vei og at elevene lærer bokstavene via tastaturet. Men den aller største fordelen er at elever som strever med finmotorikken lykkes bedre, skriver lengre og mer innholdsrike tekster på kortere tid og får en positiv opplevelse av å mestre skriving!
Etter å ha lest dette var det tid for å teste dette ut: jeg bestemte meg for å gi sønnen min tilgang til PC neste gang han hadde skrivelekse.
Her er resultatet, som sier meg mer enn noen henvisning til Tragetons forskning:
Fra ufullstendig og utydelige setninger til en fullverdig historie.
Kilder:
Trageton, A. (2009). Skriv på PC - lær å lese! Pedlex Norsk Skoleinformasjon.